Založ si blog

protoblog-Afganistan

Myslím,že Barack Obama  v Prahe v podstate priznal to,čo Michail Sergejevič Gorbačov v Reyjkjaviku pred 25 rokmi.Priznal,že krajina,na čelo ktorej ho priviedla mohutná vlna euforie,už nie je schopná viesť svet ani zohrávať rolu svetovej superveľmoci.

Ak je túžba po zmene prvou paralelou medzi  začiatkom vlády Michaila Gorbačova a Baracka Obamu,ďalšou môže byť,že oboch štátnikov k tomuto poznaniu priviedla periférna zaostalá krajina,v ktorej si hravo hodlali poradiť s militantným islamom,Afganistan.

Možno sa obe veľmoci líšili stratégiou tohto boja,Sovieti volili tvrdší postup,s množstvom civilných obetí,kým Američania hádam aj mali snahu získať si srdcia Afgancov,v podstate skončili rovnako.Len s tým rozdielom,že Američania sú mudžahedínom trocha viac na smiech.

Ak nejaká veľmoc nie je schopná skrotiť pár divokých Talibov,už to po vojenskej stránke nie je veľmoc,a nikto pred ňou nebude mať rešpekt.Ostatne,pád Britského impéria začal tiež v Afganistane.Bolo ,je a bude smutnou skutočnosťou,že svet sa riadi  silou.Ak niekto stratil vôlu po moci ,stratil aj schopnosť bez zábran používať silu a musí sa snažiť presadiť sa niečím iným.Rusom aj Američanom pomáha okolnosť,že vlastnia jadrové zbrane,tým pádom sú vojensky nezničitelný.Môžu sa teda pokojne sústrediť na cestu ekonomického ovládnutia sveta.

Ak do tohto obrazu nezapadá Irán,je to len zdanie.

Myslím,že Obamovi je v podstate jedno,či Irán vlastní atomovú bombu.Nukleárny Irán trápi hlavne Izrael a americký prezident evidentne neprihliada na názory Izraela tak úzkostlivo ako jeho predchodza.

Už sa ozvali hlasy,napríklad Žirinovský v Rusku,že Obamova popularita,v dôsledku reforiem,bude kopírovať tú Gorbačovovu.Určite mu to nikto nepraje,ale ,hlavne v súvislosti so zdravotnou reformou sú náznaky,že by sa tento vývoj mohol opakovať.

Je tiež zaujímavá koincidencia medzi udalosťami v Bišteku a summitom.Rusi zaplatili dve miliardy dolárov do kergiskej štátnej kasy,s tým,že Kirgizi donútia Američanov zrušiť prenájom leteckej základne.Namiesto toho im za ňu zvýšili nájom,čím dostali ďalšie peniaze do štátnej kasy a s veľkou pravdedpodobnosťou aj úplatky od Američanov do vlastnej kapsy.

To sa ruskému medveďovi nerobí.

Meškajúce vlaky

19.10.2010

Je to zvláštne, ale nepočul som o tom, že by niekto hľadal koreláciu medzi kvalitou verejnej dopravy a počtom vyrobených automobilov v krajine. Počítal som a vyšlo mi, že z desiatich ciest vlakom bolo deväť zmeškaných. Lovím vo svojej pamäti, a verte mi, že ju mám dobrú, ale neviem si v nej vyextrahovať pojem meškajúci vlak. Pracoval som na stanici, aj keď som nebol [...]

Čisté,alebo tiež horské smrečiny.

09.05.2010

Čisté,alebo tiež horské smrečiny,tj,lesné porasty so 100 percentným zastúpením smreka,v jeho prirodzených podmienkach,tvorili pôvodne len malé percento plochy lesov na Slovensku. Rástli a rastú tesne pod hornou hranicou lesa. Tvorili tu stabilné porasty vo svojom rastovom optime,odolné proti vetru, snehu,lykožrútom,ktoré bez problémov pretrvali celé veky.Dnes sa už len [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 3564x
Priemerná čítanosť článkov: 1188x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy