Založ si blog

Čisté,alebo tiež horské smrečiny.

Čisté,alebo tiež horské smrečiny,tj,lesné porasty so 100 percentným zastúpením smreka,v jeho prirodzených podmienkach,tvorili pôvodne len malé percento plochy lesov na Slovensku.

Rástli a rastú tesne pod hornou hranicou lesa.

Tvorili tu stabilné porasty vo svojom rastovom optime,odolné proti vetru, snehu,lykožrútom,ktoré bez problémov pretrvali celé veky.Dnes sa už len málo vyskytujú vo svojej pôvodnej podobe a to hlavne kvôli zásahom človeka v dôsledku jeho hospodárskej činnosti.

Inak sa smrek vyskytoval ako súčasť zmesi tzv.karpatského pralesa,asi v dvadsaťpercentnom zastúpení s jedlou a väčšinovým bukom.Tieto prírodné porasty,ako ostatne všetky prírodné porasty,vykazujú veľkú odolnosť voči škodlivým činiteľom.

V časoch priemyselnej revolúcie sa ťažisko záujmu prenieslo na produkciu drevnej hmoty.Z tohto hľadiska boli oveľa zaujímavejšie lesy umelo založené ako prirodzené, s prirodzeným drevinovým zložením.

Rýchlo sa prišlo na to,že smrek dokáže rásť rýchlejšie, skrátiť produkčné cykly a vyprodukovať kvantitatívne viac hmoty ako les prírodný.

Ďalej ,takéto porasty umožnili schématizáciu lesného hospodárstva, zavedenie presne vymedzených postupov od lesnej škôlky cez umelé zalesňovanie, jednotný systém výchovy až po holorubnú ťažbu.

Zjednodušila sa aj priestorové usporiadanie lesa, dali sa zaviesť určité matematické modely a tak ďalej.

Tento trend k nám prišiel z nemecky hovoriacich zemí cez Česko, kde prakticky neexistujú pôvodné bukové lesy, a uplatnil sa ,v chvalabohu v menšej miere aj u nás.

Má to však jednu zásadnú chybu, tieto porasty sú mimoriadne nestabilné a vyžadujú neustálu starostlivosť človeka,dokonca,dnes veterné kalamity a lykožrút ukazujú, že človek nie je schopný udržať smrekové monokultúry v pre ne neprirodzených podmienkach, ani keby sa takpovediac rozkrájal.

Príroda má svoje mechanizmy, ktoré pracujú v cykloch, ktoré sú v iných časových dimenziách ako si my,smrtelníci,dokážeme predstaviť.

Lykožrút a veterné kalamity sú jej nástroje,ktorými nastoluje poriadok podľa pôvodných plánov.

Smrek proste do nižších vegetačných stupňov nepatrí a už vôbec nie ako monokultúra.V prirodzených smrekových porastoch lykožrút nikdy nepredstavoval nejaké zásadné nebezpečenstvo pre rast smreka , inak by tu smrek ako drevina , už vôbec nebol.

Čím skôr si túto skutočnosť lesníci uvedomia, tým skôr bude priestor pre efektívnu nápravu, ktorá všade zabezpečí stabilnú existenciu lesa.

Meškajúce vlaky

19.10.2010

Je to zvláštne, ale nepočul som o tom, že by niekto hľadal koreláciu medzi kvalitou verejnej dopravy a počtom vyrobených automobilov v krajine. Počítal som a vyšlo mi, že z desiatich ciest vlakom bolo deväť zmeškaných. Lovím vo svojej pamäti, a verte mi, že ju mám dobrú, ale neviem si v nej vyextrahovať pojem meškajúci vlak. Pracoval som na stanici, aj keď som nebol [...]

protoblog-Afganistan

18.04.2010

Myslím,že Barack Obama v Prahe v podstate priznal to,čo Michail Sergejevič Gorbačov v Reyjkjaviku pred 25 rokmi.Priznal,že krajina,na čelo ktorej ho priviedla mohutná vlna euforie,už nie je schopná viesť svet ani zohrávať rolu svetovej superveľmoci. Ak je túžba po zmene prvou paralelou medzi začiatkom vlády Michaila Gorbačova a Baracka Obamu,ďalšou môže byť,že [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 3563x
Priemerná čítanosť článkov: 1188x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy